top of page

Återhämtning & beslut för en stark kropp i framtiden

Om vikten av att landa, reflektera, återhämta och våga ta svåra beslut


De senaste veckorna har varit helt fullmatade med jobb. Jag har spelat in flera avsnitt av Drivkraftspodden som jag bara längtar efter att få leverera till er. Hela fyra avsnitt ligger på lager för att klippas och putsas, sedan kan du se fram emot att höra berättelsen om Konsthall Tornedalen med Gunhild Stensmyr, jag gör ett besök hos konstnären och renskötaren Leila Nutti i Jokkmokk, träffar Luleå Näringslivs VD Li Skarin och äter småkakor tillsammans med äventyraren och ultralöparen Kristina Paltén. Kommer inom kort, håll ut!


Utöver detta har jag även haft flera roliga uppdrag, allt från inspirationsföreläsning till moderatorsuppdrag. Ledde prisutdelningen på UF-Mässan 2019: Entreprenörskap på riktigt och blev helt knockad av alla grymma ungdomar på plats. Ibland tror jag att vi låser oss vid vad som kan vara en bra idé, när det egentligen kan vara så enkelt som att ta en sak som redan finns och twista om det lite, eller lägga ihop det med något annat som redan finns och HIPSVIPS blev det en ny och spännande innovation.I fredags fick jag möjligheten att leda Luleå Näringslivs företagsfrukost för första gången. Blev mer nervös än jag trodde, det slog till precis i samma stund som jag skulle hälsa alla välkomna. Däremot bär jag nästan alltid med mig ett mantra som en av mina förebilder Kristin Andersson lärt mig.

Vänd nervositeten till något positivt.

Att säga pirr istället för nervositet gör att jag känner mig mer laddad för att göra ett bra jobb, än nervös för att göra bort mig. I det här fallet lyfte koncentrationen upp mig en nivå och feedbacken från deltagarna var att jag upplevdes tydlig, skarp, avslappnad och personlig. Puh!


Men med allt detta sagt har jag också, återigen, lärt mig något så otroligt viktigt för att jag ska njuta och ha ännu mer kul i mitt företagande. Att vara egenföretagare är mer av en livsstil, och för att jag ska skapa de bästa förutsättningarna för mig själv behöver jag mer utrymme för vila, reflektion och återhämtning. En av mina största utmaningar för att driva ett hållbart företag som jag kan jobba med länge handlar just nu om att prioritera. Återhämtning i form av ledig tid där jag kan pyssla med lite det jag vill. Kanske träna, kanske städa lite, umgås med nära och kära. Kanske skicka några mejl om jag vill. Tid där jag inte behöver prestera eller socialisera, om det inte är det jag vill.


Min energi är en av mina största tillgångar och jag måste vårda den som min superkraft.

Den här helgen och de kommande två veckorna är mitt schema lugnare. Ett medvetet val för att jag ska få chans att landa och sedan växla upp igen. Det är återhämtning i fokus med tid för reflektion och mer luft i kalendern, vilket är oerhört viktigt för att jag ska njuta ännu mer och framförallt känna att jag gör ett riktigt bra jobb när det väl gäller.


Hur som helst, den här veckan innehöll också ett känslomässigt beslut angående träning och gruppträning. För dig som inte är "i branschen" kan det vara svårt att förstå känslan, men jag har bestämt mig för att ta en paus med att instruera BODUPUMP fram till sommaren, sedan får vi se.


Under många år har jag haft återkommande ryggskott och i perioder mer smärta i ryggen än vad jag mentalt accepterat. Kört på ändå, kört över kroppen och både tränat själv samt lett väldigt mycket gruppträningspass. De senaste månaderna har smärtan tagit ett nytt kliv i fel riktning, vilket säkert delvis beror på en annan vardag med mer tid på golvet som PT. Tunga lyft, stående hela dagar och fler klasser har snabbt satt sina spår.


Det här är inte hållbart, jag vill vara stark, må bra och hålla för hela livet. Efter några veckor från BODYPUMP och annan högintensiv träning med snabb belastning känns det bättre, så jag provtränade pumpen i veckan och det började direkt mola på i ländryggen, trots lätta vikter. Där och då kände jag att det här går inte längre. Jag kan inte stå på scen och leda BODYPUMP när min kropp så tydligt säger åt mig att låta bli.


Jag älskar BODYPUMP, trycket med musiken, pulsen i programmet och framförallt den relation jag under flera år byggt med er som kommer och tränar med mig varje tisdag.

Det är för er det känns så jobbigt att pausa en stund, men samtidigt är det en otrolig lättnad. Jag får nu chansen att bli hel och stark inifrån och ut. Lyckan och euforin när jag nu tränar egen styrketräning och rehab, och kan träna utan att det gör ont är helt fantastisk. Min ländrygg och min bålstyrka är min akilleshäl, jag behöver vara snällare & smörja med träning som stärker.


Det fick mig också att reflektera över vilken typ av träning vi håller på med och hur ofta vi vågar stanna upp, bryta negativa mönster och ge kroppen återhämtning, vila eller en annan typ av träning som stärker istället för bryter ner?


Jag tror att vi alla behöver bli bättre på att lyssna på kroppens signaler, den vet allt som oftast vad som behövs och vad som irriterar. Känner du dig sliten och trött? Vila!

Tänk om i din träning och våga byt ut högintensiva pass mot styrketräning med kontroll. Eller så kanske du behöver lägga till lite mer puls och flås om du brukar träna på med lugnare styrka. Lyssna på kroppen!


Jag lär mig så otroligt mycket om mig själv, min kropp, vad jag behöver för att må bra och prestera på topp oavsett om det handlar om träning eller moderatorsjobb. Den enda som kan påverka min vardag, hur jag mår och hur jag tar hand om mig är jag själv. Jag ser framemot att dela med mig av den här kunskapen och erfarenheten när jag möter nya personer på gymmet och i andra sammanhang.


Och till mina BODYPUMPERS: ni är grymma och jag längtar att komma tillbaka till er starkare än någonsin <3


Stor kram och trevlig helg <3


/Malin


Коментарі


bottom of page