top of page

Moderatoruppdrag, föreläsning och podcast om Arktis

Sammanfattning och reflektion


Hösten har gått i rasande fart. Det ena uppdraget som moderator har avlöst det andra och jag har utvecklats så mycket. Vågar vara ännu mer mig själv, har hittat riktigt bra rutiner för hur jag vill förbereda mig på bästa sätt och känner mig ännu tryggare på scenen.


För varje uppdrag jag gjort lär jag mig något nytt. Under hösten har jag jobbat med frågor som rör hälsa och lärande i skolan på en nivå som riktar sig till beslutsfattare, politiker och rektorer. Jag har lärt mig om bioekonomi, skogsbruk och vilka innovationer som det jobbas intensivt med när det kommer till just skogen. Under Bok och Bild i Luleå fick jag som moderator också möjligheten att lyssna på Martin Schibbye som berättade om hans nya bok "Jakten på Dawit". Ett annat möte som också gjorde starkt intryck var när jag träffade Bea Szenfeld och Stina Wirsén. Och självklart kändes det stort att träffa Alexandra Pascalidou. En otroligt stark kvinna med berättelser och mod som berör. Tacksam och glad för att min jobb leder mig till alla dessa människor, det är som att mitt jobb alltid är inklusive en stor dos inspiration.


I min kalender kan du se vad jag jobbat med under året.


Jag har också föreläst om min resa för studenter på LTU i Piteå. Det var så roligt (och lite mind blowing) att stå och prata i exakt samma sal där jag själv började min resa i Norrbotten för 10 år sedan. Jag berättade om hur jag flyttade till Piteå, fick jobb på Sveriges Radio Norrbotten och sedan vidare till fast anställning på produktionsbolag. Hur det gick till när jag vågade säga upp mig och starta eget företag. Det handlar mycket om drömmar, att våga, släppa rädslan för att misslyckas och vad jag har lärt mig längs vägen. Ingenting blir som man tänker sig och framförallt handlar det om att bygga en stark självkänsla.


Dessa jobb har jag gjort som moderator den senaste tiden:


Barents Forest Forum (i Umeå).

En internationell konferens på engelska med deltagare och föreläsare från alla länder i Barents regionen. Sverige, Finland, Ryssland och Norge. På uppdrag av Sveriges Lantbruksuniversitet och Skogsstyrelsen. Inkluderade också panelsamtal på engelska med en rysk deltagare som pratade på ryska. Med hjälp av en hörsnäcka direktöversattes hans ord så att jag sedan kunde leda samtalet vidare. Det var en rejäl utmaning och det här uppdraget är ett av de bästa jag har gjort hittills. Jag var så förberedd, kände att uppdragsgivaren litade på mig, vi hade gått igenom manus och upplägg i flera omgångar, jag hade fått tag på alla föreläsare och pratat med dem innan och jag var till och med på plats dagen innan och bara lyssnade på en workshop som de hade i anslutning till konferensen. Allt det här gav mig så mycket trygghet att stå på, att jag kunde vara helt fri och leda konferensen på bästa sätt. Fick till och med en fan-klubb i norra Finland som satt och kolla på livesändningen. ;)

Bilder från Barents Forest Forum 2019.


Boden Business Day

Väldigt roligt att få förtroendet att leda Boden Business Day i år igen. Denna gången ledde jag dagen tillsammans med Günther Mårder, VD Företagarna. Det blev en riktigt bra dag med härlig dynamik och energi. Lärorikt såväl som utmanande! :) Kändes framförallt som att deltagarna vad riktigt nöjda med dagen och det är alltid kul att vara i Boden. Näringslivet bubblar och kokar, det finns så många drivna och engagerade människor som vill utveckla och det är väldigt inspirerande att vara delaktig i det.


Luleå Näringslivsfrukost

Temat den här gången handlade om stadsutveckling. Det här var nog min allra bästa gång hittills som moderator för Luleå Näringslivsfrukost. Var ännu mer avslappnad och fick bra återkoppling från deltagarna. De uppskattade dynamiken i programmet (hejja Luleå Näringsliv som bokar gäster och syr ihop det) och många tyckte att det blev ett intressant panelsamtal. Fick feedback från flera som tyckte att jag har utvecklats mycket sedan jag började som moderator för frukostarna, inte att jag var dålig från första början ;) men att det hänt mycket sedan jag fick förtroendet första gången. Det gör mig väldigt glad och det är ju så: ju mer uppdrag man får, desto mer utvecklas man och desto mer vågar man.Bok och Bild mässan i Luleå 2019

Moderator för programmet på Stora Scenen i Kulturens Hus under Bok och Bild 2019. Väldigt givande och framförallt spännande att få lyssna på de föreläsare och samtal som ägde rum. Ledde också ett författarsamtal med Johanna Nilsson som tillsammans med två andra kvinnor skrivit boken "Gör Skillnad! Från klimatångest till handlingskraft". Vilket förresten är ett väldigt bra julklappstips!


The Arctic Conversation Podcast

Det här ni! Det här såååååå cooolt!!!! På uppdrag av Barents Press Sverige så fick jag frågan om att vara producent för en podcast där vi samlar journalister från olika länder i Arktis och snackar om ämnen som berör oss alla. Resultatet blev The Arctic Conversation Podcast. Under en hel kväll spelade vi in sex avsnitt med journalister från USA, Kanada, Sverige, Finland, Norge och Ryssland. Vi pratade om klimatet, turism, industri och "new business" samt kolonisering och ursprungsfolk. Varje avsnitt kommer bli ca 30 minuter med tre journalister som samtalar. En krash-course i hur allt hänger ihop i Arktis, vad som är på gång och vilka utmaningar vi tillsammans står inför. Jag längtar tills ni ska få höra detta, samtalen blev verkligen helt över mina förväntningar. Så spännande i samma avsnitt höra hur till exempel Ryssland hanterar klimathotet på såväl politikernivå som hos medborgarna, för att sedan höra hur snacket går i Kanada och USA. Ja du hör ju, SÅ otroligt spännande!


Här är en bild på hela gänget! :)


Med allt detta i bagaget, plus priset som Folkets Företagare, så känner jag mig oerhört stolt samtidigt som det nu känns ganska tomt. Jag har inga stora deadlines kvar det här året och nästa år är ännu ett rätt så blankt papper. Det är inte så att jag börjar oroa mig, jag håller just nu på att utveckla mitt eget varumärke och gör för första gången en varumärkesstrategi för att utveckla och renodla mina tjänster. Bara den meningen får det att pirra till lite, känns som att jag kliver in i Malin Winberg 2.0. Ska också starta ett aktiebolag istället för egen firma.


Så det finns ju att göra, men känslan är ändå en viss tomhet. Många frågar vad som händer nu efter priset, och svaret är ju att jag vet inte. Det enda jag tror är rätt att göra är att fortsätta på samma sätt. Ha lite is i magen och lita på mig själv. Tro på att det jag gör blir bra. Att våga göra lite fel för att hitta rätt. Exakt vad det blir, det återstår att se. <3


Stora kramar

Malin


Comments


bottom of page