top of page

När något blir så mycket större än dig själv

Krönika: Fotbolls vm 2018


Fotbolls VM 2018 har berört och förfört mig, mycket mer än något mästerskap tidigare. Aldrig har jag suttit så klistrad, varit så engagerad. Sett så många matcher och varit så intresserad. Längtat efter att Spanien ska spela mot Portugal, Sverige mot Sydkorea. Gärna startat konversationer om matchen igår - "nä visst var det segt när domarn använde VAR sådär hela tiden... det förstör ju matchen, kan inte ta ett eget beslut. Men målet sen -

alltså WOW."


Fotboll är bara rubriken, för mig handlar det om alla starka känslor. Glädje, sorg, ilska, lättnad, frustration och total eufori. Hela detta dramatiska skådespel på drygt 90 minuter.


Att se dessa stora spelare prestera allt de kan för sitt land, för folket, för sammanhållningen världen över. Neymar Jr som inte kan samla sig när Brasilien går vidare till slutspelet, tårarna rinner och kroppen skakar då pressen sakta släpper taget. Att känna ett så stort ansvar att ta sitt land vidare i en världsturnering, jag kan inte ens föreställa mig hur det känns. Hur det är att spela den matchen, hur man tänker för att verkligen vara sitt allra bästa jag när det gäller.


Det är helt otroligt egentligen. Hur dessa spelare, några av dem de allra bästa i hela världen, tränar så otroligt disciplinerat för att leverera inför hela världens ögon på ett stort mästerskap.


Det är först när något blir så mycket större än jaget, än den enskilda personens prestation, som den enskilda personen kan beröra och på riktigt göra skillnad.

Den mentala träningen, förberedelserna och den fysiska styrkan inspirerar och fascinerar mig. Allt motstånd dessa spelar stöter på från såväl andra spelare i laget, tränare och i media som bland publiken och i sociala medier.


Intervjuerna med det svenska landslaget efter att i tisdags tagit Sverige till kvartsfinal i fotbolls VM 2018 gick rakt in i hjärtat. Dom är lika berörda som vi. Tårarna bränner under ögonlocken. Känslorna och passionen, det är det som berör. Inte fotbollen i sig.


Minns rysningarna som gick som en våg från topp till tå efter Jimmy Durmaz presskonferens med hela landslaget i ryggen. Oavsett om det nu var en riktig hatstorm eller kommentarer från fejkkonton styrda av botar.


Det här är starkt. För att inte tala om dominoeffekten, hur fotbolls-VM enar oss. Grannar som börjar prata med varandra, främlingar som skålar i en bar, kommuner som bjuder in till att se matcher på storbildskärm, arbetskollegor som gemensamt "skolkar" för att hejja, barn som målar flaggor på kinderna.


Det enda som är lite... overkill haha är väl detta inslag som fått bra spridning i media om en... ja... kanske lite övertaggad England-supporter.


Fotbolls VM 2018 har väl ändå bara börjat, eller vad säger ni?


 

VECKANS TOPP 3

  • Jag har varit sjuk och lyckats känna ett lugn i det. Kroppen behöver återhämta, bli frisk.

  • Sverige gick vidare till kvartsfinal i VM.

  • Packar resväskan för att fira pappa 60 år tillsammans med familjen i Italien nästa vecka.

 

Bästa,

Malin
Comments


bottom of page