top of page

Tips för att fixa sjukt intensiva perioder och samtidigt må bra

Hösten drog verkligen igång i 180 km/h!


Puh! Nu är klockan halv nio och jag smuttar på en andra kopp kaffe. Har inte ens fixat frukost än. Långsamma morgnar känns mer eller mindre livsnödvändigt som motvikt till den intensiva starten på hösten. Tre stora moderator uppdrag och Boostcamp för allra första gången. Självklart skedde allt detta i princip samtidigt.


Vill du veta mer om hur jag gjorde för att hantera detta och få ett och annat tips som du själv kan plocka när tempot rusar på, läs vidare. :)

Jag är så otroligt stolt över mig själv!

Efter semestern började allt först långsamt smyga igång. Jag kände mig lite ofokuserad och splittrad, hade svårt att göra en sak i taget och fick en känsla av att jag inte gjorde något vettigt. Sedan var det som att allt bara PANG började när hela näringslivet var tillbaka bakom sina datorer. Samtidigt närmade sig mina deadlines. Tre omfattande manus inför tre stora och viktiga moderator jobb skulle förberedas och finslipas. Deltagare skulle ringas upp, research skulle göras, vetenskapliga artiklar skulle läsas och manuskorten skulle klippas och klistras. Plus att jag hade världens första Boostcamp event att förbereda inför. Ett hjärte-projekt som betyder otroligt mycket för mig, och jag ville verkligen att det skulle bli SÅ BRA.


Så här såg schemat ut:


Tisdag 20/8 --> Moderator

Fredag, lördag och söndag 23e - 25:e augusti --> Boostcamp

Onsdag & Torsdag 28-29e augusti --> Moderator

Fredag 30:e augusti --> Moderator


Helt orimlig planering egentligen, eller hur?! ;) Knappt något utrymme att andas, än mindre återhämta. Hur fixade jag detta då? Jobbade dygnet runt, sov dåligt, struntade i träningen, åt det jag fick i mig och bara gasade på in i kaklet?


Faktiskt raka motsatsen!


Det som gör att jag är så stolt över mig själv är hur jag hanterade den här "situationen".


Om jag inte mår bra så gör jag heller inget bra jobb. Varken på scenen eller som värd för ett exklusivt boost-event.


Jag tog snabbt följande beslut:


Gör en sak i taget!

Fokusera några timmar i taget och gör en sak i taget. Vad är det allra viktigaste just nu? Inför imorgon? Vilken deadline/event ligger närmast? Vad kan vänta till imorgon?


Prioritera BORT "småsaker"

Jag har alltid tänkt "men hur svårt är det att hinna svara på mejl". Ha! Att svara på mejl som inte hade med dessa event att göra eller som rörde andra viktiga jobb i närtid, hamnade snabbt längst ner på prio-listan. Det kändes väldigt skönt att "stänga ute" det som just precis nu inte var så viktigt. Och det där tror jag sitter mer i huvudet än någon annan stans!


Ät lunch utan att jobba

Jag lade bort datorn och åt lunch, om så bara 20 minuter, utan att jobba. De där små pauserna och att bryta av med något helt annat betyder så mycket för välmående och fokus.


Sluta jobba vid kl 20:00

Jag har inte suttit uppe en enda natt och jobbat. Otroligt effektivt på dagarna och tydliga prioriteringar gjorde att jag faktiskt slutade jobba senast kl 20.00 varje dag. Sista kvällen innan Boostcamp i Tornedalen satt jag uppe till kanske 22 - 22:30, men det var nog mycket nerver och pirr som också spelade in. ;)


Prioritera sömnen

När jag inte får sova ordentligt så blir jag bara slö och mindre effektiv. Jag lade sömnen högt upp på prio-listan och istället för att sitta uppe och jobba när jag ändå är som slöast, så gick jag hellre upp tidigare på morgonen och började jobba. Är väldigt tacksam över att jag sovit bra och ordentligt under denna period!


Äta och träna

Rörelse och bra mat är A och O för att palla pressen och den där extra stressen. I alla fall för mig. Däremot klarade inte kroppen särskilt intensiva träningspass, lugnare jogg eller styrketräning eller yoga funkade fint. Att anpassa och välja träning som kompletterar där man är i livet/jobbet just nu är en nyckel för att jag ska må bra & klara av intensiva perioder.


Hann jag med något annat dom här veckorna?

Nej! Det fanns inte plats för något annat, i princip. Inga andra möten eller lunchträffar med kompisar eller häng med familj. En enkel film och en skål popcorn med sambon, ja, men inte så mycket annat.


Men hur mådde jag då?

Jag kan också vara helt ärlig med att anspänningen framförallt inför Boostcamp satte sig i kroppen, alltså fysiskt. Under den här perioden kände jag mig i perioder ur balans i kroppen, och för mig som är van att ha bra balans kändes detta så mysko. Hade dålig aptit i perioder och dåligt tryck i kroppen vid träning. Magen var inte heller min bästa kompis. Jag fattade ingenting?!


I hjärnan kändes ju ändå stressen bra, nästan lite för bra. ;) Den här gången satte sig nerverna och anspänningen fysiskt i själva kroppen. När första kvällen på Boostcamp var förbi och jag satt i bastun sent på lördagkväll var det som att axlarna föll tungt rakt ner från taket och jag fick landa. Vilken anspänning som lämnade!


Självklart är det inte hållbart att ha så här mycket att göra hela tiden, därför är jag också så glad att den här intensiva perioden nu följs av två lugnare veckor. Sedan vet jag att det blir en liknande topp igen i slutet på oktober (tre stora moderator uppdrag på tre dagar).


Nu är jag erfarenheten rikare och vet mer svart på vitt vad jag behöver göra för att fixa dessa intensiva perioder och samtidigt må så bra som möjligt. :)


Reflektera själv!
Hur kan du skapa dom bästa förutsättningarna för dig själv, så att du kan må så bra som möjligt när det är sjukt mycket att göra samtidigt?

Avslutningsvis: jag är verkligen SÅ stolt att jag fixade detta, att alla uppdrag som moderator gått så bra, jag har varit närvarande och haft så kul på scenen när det varit "show time". Jag har verkligen njutit av den här intensiva perioden - samtidigt som det varit sjukt utmanande.


Wow! I DID IT! Så känner jag.

Nu ska jag hälla upp lite flingor i en skål, ha ett telefon-möte, sedan sega mig iväg till gymmet och kanske se en dokumentär eller något. Bara mysa på i lugnare och långsammare tempo några dagar till. :)


Stora kramar

Malin

Commentaires


bottom of page