top of page

Förebilder på film

Om vikten av jämställdhet och att bryta traditionella normer på vita duken


Jag var på bio i helgen och såg den nya action-filmen Aquaman. Nog för att titeln avslöjar mycket när det kommer till jämställdhet, men jag blev ändå så otroligt besviken. Hur kan det 2018 finnas filmskapare som inte tänker till mer när man producerar en sån här film?!


Det handlar alltså om en stor, muskulös man ("Aquaman") som ska slåss om makten mot en annan stor, muskulös vit man. Det finns också många (väldigt många) andra män som medverkar i filmen, allt från sluga sidekicks till svarta pirater. Ja, de svarta som är med i filmen spelar bara onda karaktärer.


Männen beter sig på ett väldigt stereotypt manligt sätt. Bar överkropp, pulserande muskler, mestadels rå jargong, vapen och knappt några känslor. Inte ens när Aquaman tror att hans mamma blivit mördad fäller han en tår. Istället säger han något i stil med "jag har uppfostrats till att inte visa mina känslor, till att vara hård och tuff och dölja allt".


Dom enda kvinnor som finns med i filmen och som har någon form av roller med repliker är 1: en omtänksam mamma och 2: en snygg potentiell flickvän.

Det har tagit tid för mig att inse att det här faktiskt är ett problem. Med mer kunskap om jämställdhet och tack vare att jag läst och lyssnat på andra människor som vågar säga emot skeva könsroller, känner jag mig stark att också våga ifrågasätta. Media har stora möjligheter för att påverka den bild vi har av oss själva och vilka förebilder vi identifierar oss med. Hur kan vi förvänta oss förändring och acceptans när film och TV fortfarande spelar på gamla och tröttsamma stereotyper?


Det är alltså bara två kvinnor med i filmen, dom spelar endast mamma eller snygg tjej och det i sig är värt en egen krönika. Men det som gör mig nästan mer arg är hur männen porträtteras. Jag tänker på alla unga killar som satt där i publiken, skrattade och smaskade sina popcorn. Hur ska de kunna leva upp till bilden av att vara den "riktiga man" som Aquaman ska föreställa? Vad får de för förebilder när männen i kommersiella Hollywood-rullar ofta är muskulösa, stora, starka och känslokalla?


Jag älskar verkligen action, sci-fi och äventyrsfilmer. Det finns inget bättre än att se The Avengers på repeat och det finns få saker som gör mig så uppslukad som spännande rymdfilmer. Men när jag tänker efter så tror jag att det är kanske 10 %, om inte ännu färre, som haft en kvinnlig huvudroll (som fått vara något annat än snygg, sexig, mamma eller flickvän) och kanske ännu färre som utmanat den klassiska mansnormen.


Det dyker upp filmer med jämna mellanrum, inom till exempel drama-genren, som utmanar dessa könsroller och normer. Men inom action, sci-fi och äventyr?


Som konsumenter har vi otroligt mycket makt. Ett exempel är hur matbutikerna nu möter kundernas efterfrågan för att tillsammans minska matsvinnet. Har sett flera lysande exempel där butiker säljer lite krokiga morötter och mat som snart går ut, istället för att slänga.


Tänk om vi lyckades påverka film-branschen så att de mest kommersiella, amerikanska storsäljande producenterna tvingades tänka annorlunda när de rollsätter och skriver manus.


Då skulle jag njuta till fullo av action-film framöver./Malin

Comments


bottom of page