top of page

Hetare än nånsin - vad händer?

Om klimatångest och möjligheten att påverka.


Sedan jag kom tillbaka från Italien har vi på radion dagligen rapporterat om skogsbränder. I Sverige och utomlands. Hettan har varit det konstanta samtalsämnet som aldrig dör ut. Tack och lov är brandläget i Sverige lugnare nu men i helgen väntas uppemot 50 grader i länder som Portugal och Spanien.


50 grader. Jag har aldrig upplevt sådan värme och kan inte ens föreställa mig hur det känns. 50 grader, smälter huden? Nej, det vet jag att den inte gör, människor lever i otroligt varma områden idag men det är ändå skrämmande.


50 grader varmt i sydvästra Europa. Över 30 grader värme i flera veckor i Norrbotten. Vad händer?

"Vi konsumerar planetens resurser i en rasande takt och släpper ut för mycket koldioxid. Sommarens torka och bränder i Sverige har gett oss en smärtsam påminnelse om extrema väder som riskerar att bli vanligare om klimatförändringarna fortsätter”, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF i ett pressmeddelande.


Det är lätt att känna sig maktlös och känna klimatångesten komma krypande. Vad ska jag göra? Vad spelar det för roll att jag sopsorterar? Cyklar till jobbet istället för att ta bilen? Vad kan en person göra för att en hel planet ska må bättre...


Jag är helt övertygad om att alla handlingar gör skillnad. Det bara måste vara så. Allt måste vara bättre än inget. Om det är någon gång som vi alla faktiskt kan påverka så är det nu. Gör smarta val. Känn att du påverkar framtida generationer genom att äta mindre kött, cykla mer, åka buss, minska matsvinnet och så vidare.


Känner du att det inte räcker? Skrik högre. Prata om klimatet med dina nära, dina vänner och dina kollegor. Få fler att bli intresserade och engagerade. Läs på, skaffa dig mer kunskap om klimatet och den forskning som bedrivs. Få näringslivet att agera.


Vi har kommit långt. För drygt 50 år sedan uppmanades svenskar till sjöss att lägga soporna i en låda, lägga ner ett par stenar och sedan släppa ner den i havet. På så sätt skulle det alltså inte skräpa ner i vår vackra skärgård. Kolla in den videon här, ha!


Vi behöver helt klart göra mer. Vi behöver starka ledare med tydligare budskap om att vi faktiskt håller på att förstöra vår egen planet och vi behöver vara fler, betydligt många fler, som jobbar med kreativa och innovativa lösningar för en bättre framtid.


Vi behöver bli fler som gör smarta och enkla val i vardagen. Val som bara måste göra skillnad.

Sedan kan det ju vara bra att kunna slappna av lite också, eller vad säger ni?


Njut av helgen, det ska jag göra!


PS! Apropå klimatångest har Naturskyddsföreningen listat fem enkla steg för att klimatmaxa dig själv. Dom hittar du här, lycka till.


Kram,

Malin

Senaste inlägg

Visa alla

Folkets företagare

Nominerad till Folkets Företagare på Luleå Business Awards 2019 Rösta på folkets företagre här Alltså WOW!! <3 Det känns så otroligt fint och stort att ha blivit nominerad till Folkets Företagare 2019

Коментарі


bottom of page