top of page

Mina bästa tips för att komma igång med löpningen

Mer njutning & mindre prestation!


Jag kom precis innanför dörren från en löptur på 4 km och känner att jag bara måste dela med mig av mina bästa tips för att få fler att njuta av att springa. Here we go!


Här är mina bästa tips för att inspirera dig att komma igång och/eller hitta ny motivation för löpningen!

1. Skit i vad alla andra gör!


Sociala medier, youtube, facebook och instagram svämmar över med uppdateringar från folk som springer milen, halvmaran eller Stockholm Marathon. För dig som inte känner att du hör hemma bland dessa tävlingsmänniskor, elitlöpare och atleter vill jag bara säga: skit i vad alla andra gör!

Nej, jag vill faktiskt skrika det lite högre så att du fattar och tar in det på riktigt: SKIT I VAD ALLA ANDRA GÖR!!

Jag tycker att det kan vara riktigt inspirerande att se när andra tar sig över mållinjen på olika lopp. Förstå vilken prestation, vilken känsla som bubblar i deras kroppar precis i det ögonblicket. Och det är ju inte bara elitlöpare som springer idag, alla möjliga träningsglada människor tar sig an allt från Göteborgsvarvet till Vasaloppet. Så härligt!


Men låt det vara just det: en inspiration. Sluta jämför dig och gör din grej. Gör det som känns bra för just dig. Om du drömmer om att springa en halvmara en dag så oroa dig inte, du kommer dit. Ett steg i taget!


2. Bryt ner sträckorna!


Detta tips gäller kanske framförallt dig som är nybörjare. Bryt ner sträckorna och ta det steg för steg. Du behöver inte börja springa 4 km det första du gör. Ta till exempel 2 km och spring någon minut, gå några minuter, spring, gå, spring, gå. Till slut tar du dig runt hela sträckan och sedan är det dags för nästa utmaning. Se varje framsteg och känn dig sjukt grym för det du klarar av, istället för att återigen jämföra dig med vad alla andra kan & gör.


Är du van löpare så kan ett sätt att hitta ny motivation handla om att variera sträckorna och ditt tempo. Ena dagen springer du en mil, andra dagen tre kilometer. Lek med tempo och variation! Varför inte slänga in lite 100 meters intervaller? 10 x 100 meter, vila så att du får ner pulsen mellan varven. Klar!


3. Lyssna på bra musik eller podcast som motiverar dig!


Gör löpningen till din egen energi-bubbla. Vissa älskar att springa med naturen som bakgrundsmusik, jag har ofta peppig musik i hörlurarna. Musik som driver mig framåt och som många gånger får mig att springa lite snabbare än vad jag annars hade gjort.

Eller varför inte lyssna på din favoritpodd? Drivkraftspodden är ett bra förslag ;) <3


4. Investera i ett par riktigt bra löparskor!


Jag samarbetar med Snabba Steg i Luleå och dom är fantastiskt duktiga på att hitta rätt löpsko för just dig. Just nu är jag utrustad med Asics MetaRide och när jag springer med den känns varje löpsteg som att jag flyger fram. Det är roligare och mer motiverande att dra ut och springa när jag vet att jag har bra grejjer, både på fötterna och på kroppen. Och det bästa är att när du väl investerat i bra skor och kläder, då håller det i flera år!


5. lyssna på kroppen & var snäll med dig själv!


Mitt femte och sista tips är att lära dig att lyssna på kroppen. Vissa dagar kommer löpningen kännas plättlätt och andra dagar kommer det mest troligt kännas som att du har betongklumpar som sitter fast i höften.

Ett exempel. För drygt en vecka sedan sprang jag min första mil på cirka ett år. En överbelastning i ländryggen har påverkat vad jag kan/bör träna. Och med smart träning, smart upptrappning av löpningen (lite i taget) & framförallt smart återhämtning kände jag mig redo att springa lite längre. Jag sa till mig själv att jag skulle pröva springa en mil, men bryta om det började kännas dåligt.

Förstår du känslan när jag tog mig över mållinjen utan besvär eller spänningar i ryggen? MAGISKT!!

Vad händer sedan då? För några dagar sedan gav jag mig ut till Ormberget i Luleå för att springa 7 km. Efter bara någon kilometer känner jag att kroppen säger emot, vill inte. Varje steg är tungt, ryggen stretar. Inte direkt ont, men det vill bara inte flyta. Efter ca 5 km stannar jag och går sista sträckan. Känslan efteråt?

Ja, jag var först besviken men istället för att låta den känslan ta över, tänkte jag åt andra hållet och blev stolt över att jag avbröt. Att jag lyssnade på kroppen och gav mig själv tillåtelsen att avbryta, utan att klanka ner på mig själv.

Och idag sprang jag 4 km i lite högre tempo och det kändes riktigt bra! Du ser, det går upp & ner. :)


En liten sista grej. Till alla er som använder smarta klockor, tar tid, mäter sträckor, medelhastighet, kollar kaloriförbrukning och så vidare vill jag bara säga en sak: kom ihåg kroppen. <3 Smart teknik kan vara ruskigt motiverande hjälpmedel (jag använder det själv) men det är ditt jobb att lära känna din kropp och våga lyssna på vad den vill ha för dagen. Träningen och löpningen blir inte alltid som du har tänkt, och ju mer kompis du kan bli med den tanken, desto framgångsrikare tror jag att du kommer bli för att få hållbarhet i din träning och löpning. Det blir både roligare och mer njutningsfullt, jag lovar!


Stort lycka till!


Kram

Malin
Comments


bottom of page