top of page

Mitt 2018

Från att börja ett nytt jobb till att driva eget företag


Idag är det den näst sista dagen på år 2018. Ett år som inneburit stora förändringar för min del. Jag har vågat ta stora beslut och idag driver jag mitt eget företag till 100 %. Jobbar med det jag brinner för, det som får mig att längta efter att kliva upp på morgonen. Det är en häftig resa och här kommer en sammanfattning på hur det hela gick till.


Min resa går från ett fast jobb som journalist på produktionsbolag, till ett helt nytt jobb som projektledare på kommunikationsbyrå för att sedan landa i att våga driva mitt eget bolag på 100 %.

Juli 2017

Under en solig semestervecka på Mallis startade jag min enskilda firma. Jag hade redan fått en del uppdrag som moderator för olika event och kände helt enkelt att jag ville ha möjligheten att fakturera för eventuella uppdrag i framtiden, istället för att krångla med anställningar och så vidare. Så, en kväll precis när vi skulle somna bestämde jag mig för att skaffa FA-skattesedel. Inga ambitioner eller tankar på att driva mitt eget fanns där och då.


Huvudsakligt arbete: 100 % anställning som journalist.


Arbete på fritiden: instruktör för gruppträning + arbete med vidareutveckling av instruktörsteamet på Inpuls.


December 2017

Efter ett stort uppdrag som moderator för Luleå Näringslivsgala blev jag erbjuden jobb som projektledare på en kommunikationsbyrå i Luleå. Jag älskar verkligen arbetet som journalist, att få träffa så mycket olika människor, få följa med behind the scenes och det kreativa i att bygga berättelser med ljud. Det var ett svårt beslut, men ända sedan jag började jobba som journalist har jag alltid följt vägen med de möjligheter som dykt upp framför mig. Snarare än att jaga mål, har jag sett nya utvecklingsmöjligheter för mig själv och tagit beslut därefter. Från Sveriges Radio P4, till att göra P1 Dokumentär samtidigt som jag skolades in som TV-reporter på 24 Norrbotten, till att få jobb på produktionsbolag och jobba med riksproduktion för hela Public Service. Och nu dök alltså nästa unika och oväntade möjlighet upp. Jag tackade ja och det nya året 2018 skulle helt enkelt börja med ett helt nytt jobb, i en helt ny bransch. Så spännande!


Januari 2018

Efter ganska exakt fyra veckor på det nya jobbet var det som att någonting skavde. Kollegorna var grymma, cheferna likaså. Så vad var det som kändes "fel"? Efter ett samtal med mamma började jag fundera ordentligt på vad jag faktiskt vill göra och då började pusselbitarna falla på plats. Jag lade redan ner så otroligt mycket fritid på träningen, att hålla klasser, lära mig program, skapa egna klasser, utveckla andra. Jag ville jobba mer med det! Och jag saknade också journalistiken mycket mer än jag trodde att jag skulle göra.


Jag ville helt enkelt göra allt det jag redan gjorde, fast på mina egna villkor och styra helt över min egen tid. Tjäna mina egna pengar, skapa mina egna möjligheter.

Efter ytterligare ett samtal med Kirsi på Inpuls, som frågade rakt ut om det inte var träning jag ville jobba med, och sedan ett till samtal med Pernilla på Inpuls så fanns det inget att tveka på. De kunde ge mig möjligheten att jobba ännu mer på Inpuls, ge mig chansen att följa mina drömmar. Jag hade också ett långt samtal med min förra chef, Göran, som också stöttade mig och gav mig mod.


Jag tror jag sade upp mig redan dagen efter och veckan därpå gjorde jag min sista dag på nya jobbet, efter bara fem veckor. Jag minns att jag var så nervös innan det samtalet med cheferna, kroppen skakade inombords. Känslan efteråt, att våga ta ett stort beslut och berätta om det, är bland det starkaste jag var med om 2018.


Våren 2018

Från och med den första mars hade jag alltså inget jobb, ingen anställning. Vad skulle jag göra?! Jag hade länge funderat på att utbilda mig till Personlig Tränare, men möjligheterna att vara borta under längre perioder hade pga jobb inte varit möjliga tidigare. Nu var den möjligheten i princip serverad på silverfat. Det var ju bara det där med pengar... som ändå måste in?!?!


I samma veva tog jag också kontakt med kanalchefen på Sveriges Radio P4 Norrbotten för att se vilket behov av vikarier som fanns under våren och sommaren.


Under våren 2018 gjorde jag följande för att dra in pengar till hyra och mat:

 • jobbade extra på Sveriges Radio P4 Norrbotten

 • jobbade extra som konsult för produktionsbolaget Massa Media

 • jobbade mer på Inpuls framförallt med gruppträning

Och jag gjorde bland annat detta som start på mitt eget företagande:

 • utbildade mig till Personlig Tränare

 • gjorde ett stort moderatorsjobb tillsammans med Utrikesdepartementet, Barents Sekretariatet och Barents Youth

 • började mitt starka samarbete med Peak Performance i Luleå

 • fick en mentor via Nyföretagarcentrum

 • blev antagen som föreläsare & utbildare till SISU Idrottsutbildarnas team i Norrbotten inför hösten 2018

Sommaren 2018

När jag bestämde mig för att satsa på mitt eget, insåg jag ganska snabbt att det kommer bli tufft att dra igång det mitt i sommaren. Vem vill träna med PT under sommaren? Vilka företag anordnar stora event mitt i juli när alla är lediga?! Jag tackade ja till att sommarjobba på Sveriges Radio P4, ett beslut som jag tog redan i början på mars. Så, hela sommaren jobbade jag på radion, främst som programledare. Detta gjorde att jag fick utrymme att landa och jobba med något jag som jag vet hur man gör, med kollegor jag känner. Kraven att prestera var inte lika stora som när man vill visa sitt yttersta för nya kollegor på ett nytt jobb. Jag kunde slappna av mer, göra ett bra jobb och ha kul på en arbetsplats där jag alltid trivts riktigt bra. Ge mig själv förutsättningar inför hösten, både mentalt och ekonomiskt.


Från och med september 2018

Början på september är det stora startskottet för mitt eget företagande. Det var då jag började jobba "på riktigt" med mitt eget företag. Det är här jag är idag.


Hur har det då gått under hösten? Det har gått bra, över mina förväntningar. Jag har jobbat hårt och dragit in tillräckligt med pengar för att klara mig. Jag har lärt mig otroligt mycket. Varit ledsen, nervös, orolig, frustrerad och förvirrad. Men för det mesta har jag varit så glad och motiverad till att skapa mina egna möjligheter. Hitta mig själv som Personlig Tränare. Bygga nätverk för att få in jobb som moderator och föreläsare.


Här är några av mina uppdrag och höjdpunkter sedan startskottet som egenföretagare i september 2018:

 • Var moderator på Boden Business Day

 • Blev krönikör i Tidningen Extra

 • Lyckades få ett samarbete med Talarforum (störst i Norden på att förmedla talare och moderatorer)

 • Arbetet som PT har gått från att vara stressigt och nervöst (vilket nästan allt är när man gör något för första gången, eller hur) till att vara något jag verkligen längtar till och vill jobba med

 • Har jobbat med utbildning & ledarskap inom träning, bland annat tillsammans med Korpilombolo GIF, Korpen Piteå och mitt hemmagym Inpuls i Luleå

 • Har gjort mina första jobb med SISU Idrottsutbildarna, otroligt meningsfullt och lärorikt på alla sätt

 • Höll mitt första författarsamtal på scen (tillsammans med grymma Clara Henry)

Allt detta är sådant som jag har gjort och som jag är otroligt stolt och glad över. Men på något sätt är detta "hårda värden", alltså olika typer av prestationer som går att lista på det här sättet, om du förstår vad jag menar. Mitt syfte är inte att visa allt jag gjort eller allt jag kan, utan snarare visa på allt oväntat som kan hända när man vågar ta sig an nya utmaningar. Dessa uppdrag betyder mycket för mig, men det är de "mjuka värdena", alla människor jag haft runt mig som stöttat mig, allt jag lärt mig, alla nya & inspirerande människor jag mött och lärt känna samt hur jag har utvecklats som person som är den allra största vinsten.


Jag har också utvecklat en ännu större självkänsla hos mig själv. Jag bryr mig mindre om vad alla andra tycker. Jag vågar stå upp mer för den jag är, det jag tycker, tänker och vill. Utan att behöva ständig bekräftelse på att jag gör något bra i gengäld. Andra kommer alltid ha åsikter om dig och det du gör, men den enda som egentligen står i vägen för att du ska lyckas kommer vara du själv.


Att jag vågade lyssna på min magkänsla i början på det här året, att jag vågade ta ett obekvämt beslut in i en oviss framtid har gett mig så mycket inre kraft och styrka.

Jag vill få ännu fler att känna samma sak, få fler att våga tro mer på sig själva och våga utmana sig. Det kan handla om vad som helst, allt från att börja träna och att bli en bättre kompis till att satsa helhjärtat på sin stora passion eller varför inte bygga ett hus.


Jag har också lärt mig att ingenting händer när du sitter på soffan och slö-tittar på en tv-serie. Ingen annan driver din dröm framåt när du trycker på snooze-knappen fem gånger i rad. Tro mig, det har jag också hunnit göra många gånger 2018. Även om det kan vara bra mellan varven att helt stänga av, så är det hårt jobb som krävs för att komma framåt.


Detta är nog bland det största och viktigaste som jag har lärt mig år 2018 och jag ser framemot hur 2019 ska utvecklas. Jag har flera mål & visioner jag jobbar mot, och det finns faktiskt inget som hindrar mig. Förutom då möjligtvis snooze-knappen och Netflix...


Jag önskar dig all lycka till med det nya året

och hoppas att du vågar ta tag i det du verkligen vill göra.

Med mod kommer du långt,

längre än du någonsin kan ana.Gott Nytt År!

Kram

Malin
Comentários


bottom of page