top of page

Norrbotten Media Week

Intervju med Carole Cadwalladr från the Guardian som avslöjade Cambridge Analytica skandalen.


Just nu är det söndag, klockan närmar sig halv två och jag försöker samla ihop mina tankar kring veckan som precis varit. Är inne i en otroligt intensiv period just nu där jag jobbar hårt med Drivkraftspodden samtidigt som jag har flertalet stora uppdrag som moderator på gång. Den största utmaningen för mig är att hitta en balans mellan jobb och fritid där jag mår bra och samtidigt känner att jag ger mig själv rätt förutsättningar för att göra ett så bra jobb som möjligt.


I onsdags jobbade jag från morgon till kväll med att moderera årets upplaga av Norrbotten Media Week. En dag fullmatad med föreläsningar och samtal både på svenska och engelska. Det handlade om allt från en frukostföreläsning om mobilannonsering och vad som är världens bästa reklam till konst, illustrationer och livemusik. Stämningen var på topp hela dagen och det var ett riktigt bra teamwork bland alla som gjorde detta möjligt. Bland det bästa med att driva eget är alla människor jag får möjligheten att träffa, inspireras av och jobba med! :)


En riktig höjdpunkt var samtalet på scen med den grävande journalisten Carole Cadwalladr!

Carole Cadwalladr jobbar på brittiska The Guardian och The Observer. Hon har prisats och hyllats världen över för sitt omfattande arbete med att avslöja hur företaget Cambridge Analytica använde sig av Facebook-data för att påverka valresultatet i USA 2016 samt i Brexit-omröstningen. I den uppmärksammade Netflix-dokumentären "The Great Hack" får tittaren följa hennes arbete och ta del av mer information om hur vår personliga data blivit den högst värderade valutan.


Direkt efter intervjun följde ett panelsamtal på temat "Social Media - a tool for destruction?" med Carole Cadwalladr, Nicke Nordmark, TV4 Kalla Fakta, Linnea Kihlström som är redaktör Dagens Media och Olov Carlsson, chefredaktör på Dagens Samhälle.


Helt ärligt så var jag var rejält pirrig och nervös inför detta. Carole var ett av de stora dragplåstren för NMW i år och jag ville verkligen att det skulle bli bra. Ämnet är heller inte helt enkelt, bara att förstå hur ett företag kunde använda sig av Facebook data för att manipulera valresultat och hur till exempel Brexit faktiskt gick till är nog så komplicerat. Min strategi var att göra det så enkelt som möjligt, ställa raka frågor och få Carole att berätta och beröra deltagarna. Känslan efteråt var en lättnad och när jag fick konkret feedback från några andra erfarna journalister så kändes det riktigt bra. :)


Det är när man är utanför sin bekväma zon som man utvecklas som mest.

Sammanfattningsvis känner jag mig tacksam och stolt att jag vågade ta mig an den här utmaningen! Nästa uppdrag som väntar är Stora Styrelsedagen 2020, så nu är det bara att fortsätta med dom förberedelserna. :)


Kram,

Malin

Comments


bottom of page